In Romania inca se fumeaza! In Europa?

Stim cu totii ca in Romania situatia cu interzicerea fumatului este destul de complicata. Asta pentru ca suntem o tara care iubeste viciile si care traieste din bugetele care se strang de pe urma lor. Pentru ca suntem prea saraci sa o ducem bine, dar de un pachet de tigari se gasesc bani tot timpul.

La noi se stie faptul ca se face lobby chiar in Parlament din partea companiilor producatoare de tigari si chestia asta trece ca fiind normala. Chiar daca in multe alte tari din Europa si din lume fumatul este considerat ca un viciu care trebuie controlat si interzis in spatiile publice. Lumea s-a obisnuit in timp sa respecte astfel de reguli (legi) si totul functioneaza. Si lumea respecta aceste legi pentru ca amenzile si in general repercursiunile sunt serioase si lovesc acolo unde doare: la bani. Amenzile sunt usturatoare si se aplica. In tara noastra lumea se teme de faptul ca cei corupti se vor impune si vor reusi sa plateasca astfel incat o astfel de lege care interzice fumatul in spatii publice sa nu se adopte niciodata si pe de alta parte se tem ca legea chiar si votata nu se va respecta. Multi se tem ca degeaba se voteaza legea anti fumat in Romania ca nu va avea cine sa o aplice si ca smecherasii, baietii de cartier, cefele late si cei de genul asta le vor rade in fata si vor pufai in continuare, iar noi, cei care suntem impotriva, vom ramane cu legea inramata frumos pe perete. O lege care nu se respecta.

Dar hai sa vedem care e situatia in toate statele membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste fumatul in spatii publice. Si nu, nu e vorba despre vreo lege care interzice fumatul in spatiul propriului apartament ci despre interzicerea fumatului la locul de munca, in spatii inchise gen cafenele, restaurante, hoteluri, cluburi, aeroporturi, mall, etc. Intr-unele tari se poate fuma in spatii special amenajate cu instalatii de extractie a aerului dar acestea nu trebuie sa fie mai mari de cativa metri patrati. In majoritatea fumatul este interzis total in spatii publice. Exista insa si tari in care exista o astfel de lege si nu se respecta, tacit.

anti fumat

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.