Despre Kaufland si viata in Romania

Intamplarea face sa fi trait in Arad, Timisoara si Constanta pana acum. In total vreo 30 si ceva de ani. Acum, nu stiu cati dintre voi cunosc aceste orase si mixul de populatie. Dar nu-i nimic, va ajut:

  • Arad: aproximativ 80% romani, 10% maghiari, spre 2% romi. Si ca religii: spre 70% ortodocsi, 10% catolici, spre 5% penticostali, 4% baptisti.
  • Timisoara: 80% romani, 5% maghiari, 2% sarbi si 2% nemti. Ca religie oarecum similar cu Aradul.
  • Constanta: peste 80% romani, spre 3% turci, la fel 3% tatari. Iar ca religie peste 80% ortodocsi, peste 5% musulmani.

La ce ne ajuta (sau la ce m-au ajutat pe mine dupa atata timp) aceste informatii? Ca sa ne facem o idee despre faptul ca in Romania exista mixuri de populatii care traiesc in armonie. Asa cum la Constanta nu e plin de „teroristi islamisti” si la Arad nu te scot ungurii afara din casa, stiu ca in secuime poti cere o paine in ce limba vrei tu si vei fi servit!

Am citit zilele astea aproape toate articolele despre incidentul de la Odorheiul Secuiesc din Kaufland.

N-o sa vin sa spun acum sa ne iubim ca fratii, ca n-o sa se intample asta niciodata. Sentimentele dintre etnii vor fi puternice intotdeauna. Cu siguranta. Si la scoala erau discutii despre colegii de alte nationalitati. Faceam glume, si ei la fel. Mai tarziu a aparut povestea cu cei de alta religie. Mai exact, in zona de vest a tarii, unde e cea mai mare comunitate de neo-protestanti, au aparut discutiile despre „pocaiti”. Dar, fratilor, cumva, functionam ca si comunitate. Lucrurile merg. Da, mai sunt priviri din cand in cand. Mai sunt discutii cand o fata romanca „se ia” cu un ungur. Dar oamenii se inteleg.

Nu mai credeti toate tampeniile de pe net!

S-a demonstrat mai apoi ca acel clip postat pe net este un FAKE! Omul era la a treia incercare de a instiga. Si, cumva, i-a iesit.

Suntem tristi, noi, cei care am deschis acel clip sperand sa vedem ceva senzational. Sunt si mai tristi cei care au comentat instigand la randul lor la ura si la violenta.

Iar tipul care a facut tot scandalul este un vierme. Atat.

De fapt, ce voiam sa spun cu aceasta postare: cei care pot crede povestile de genul „Am fost la Sovata si am cerut o paine la magazin si nu mi-au dat ca nu stiam maghiara” sunt doar cei care, probabil, n-au fost niciodata in secuime. Cei care cred ca „Ungurii ne-au luat tara” desi istoric vorbind e cam invers.

Si ca incheiere, inca o data: nu mai credeti toate rahaturile pe care le cititi pe internet. Serios.

One comment

  1. vladiuga says:

    Prea mânioși și prea multă ură. Nu că și această informație ar fi ceva nou, dar parcă, ”foamea” (de bani, de faimă, de putere sau poziții etc.) este de nestăvilit.

    Fie și cât încerci să le explici unora, chiar din diaspora de la care, alții au așteptări, ai parte de răspunsuri la fel de persiflante și/sau înguste din punct de vedere al structurii logice. Pomenesc de diasporă, întrucât, de multe ori, se face des referire la aceasta în mai toate discursurile care menționează probleme interne României, fie că vorbim despre polemici în social media sau discurs public asumat.

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.