De ce să consumăm… românește

Simplu, pentru ca data viitoare când Apple scoate un update de soft pentru telefonul tău iPhone să nu ne mai plângem că nu există SIRI în limba română.

E bine să consumăm produse românești din alimentară, din supermarket, să alegem mărci pe care le cunoaștem in detrimentul celor noi din exterior. Pentru că astfel se crează cererea și producătorii români vor avea pentru ce/cine să producă. Dacă există produse există și public. Si merge treaba.

Ne plângem ca nu avem roșii românești, bune, la raft, dar le preferăm pe cele turcești sau din Spania că sunt mai ieftine și mai frumoase. Nu neapărat… Ne place când vedem că Bitdefender este o companie românească dar nu am da 29 de lei pe an pentru o licență de antivirus.

Știm că brazii românești sunt mai ieftini dar cumpărăm din Norvegia că sunt mai stufoși și arată ca în reclame.

Și ca să revenim la chestia cu SIRI din subtitlu: schimbă-ți limba meniului din telefon în română, cea de la Windows sau OSX, limba de la meniul televizotului pentru că astfel producătorii văd că există cerere și se vor vedea obligați să scoată variante corespunzătoare.

Știu, e mai simplu să scrii fără diacritice, și eu m-am obișnuit așa… încearcă măcar.

Nu-ți fie jenă să-ți pui steagul la mașină așa cum au toate gioarsele aduse din Germania steagul sau semnul cu DE pe lunetă care rămâne acolo și când mașinile vin la noi să… moară.

Cumpără produse românești pentru că astfel vor ajunge și alții să ne respecte… Dar mai întâi trebuie sa ne respectăm noi. Simplu.

Și să nu uit: când ai văzut ultima oară un neamț care sa aibe meniul telefonului în engleză? Sau un francez. Sau un arab. Nici eu.

sursa foto: biofun.ro

Sorin.

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.