De ce Biserica trebuie sa-si schimbe stilul

In ultima perioada s-a tot vorbit despre rolul Bisericii in societate si despre cat de mult ar trebui (sau nu) sa ne lasam influentati de ceea ce spune si face Biserica. Cand actualul Papa al bisericii catolice a spus ca institutia pe care o conduce si reprezinta ar trebui sa-si schimbe radical modul de a gandi si de a actiona au fost multi care s-au declarat nemultumiti. A declarat in plen ca Biserica este „bolnava”! Nu se referea la cladirile care gazduiesc locasurile de cult, poate nici la oameni (la toti) ci mai ales la felul de a opera in 2015.

trinitas-patriarhulsursa foto: AICI

Ce intelege Preafericitul din Romania? Sa tipe la o mama indurerata explicandu-i cum si ce face Biserica. Exact atunci cand Biserica Ortodoxa Romana ar fi putut sa demonstreze ca este ACOLO pentru cei care aveau nevoie.

Si ca sa intaresc putin titlul articolului, ca sa vedeti cat de invechita e mentalitatea in acest domeniu iata cateva exemple (unele amuzante, altele mai triste) din canoane, dupa care teoretic ar trebui ca un bun crestin ortodox sa se ghideze in viata de zi cu zi: (va las pe voi sa trageti concluziile)

  • (…) care descântă si cei care se duc la ei, (…) cei care poartă talismane, mărtisoare (…), cei care pun semne la copii să nu se deoache, 6 ani să nu se împărtăsească.
  • cei care se împreună cu dobitoacele, cei ce se împreună cu femeile lor peste fire (împreunarea peste fire este atunci când bărbatul sau o femeie îsi fac demonica plăcere sarutându-se unde nu trebuie.), 15 ani să nu se împărtăsească.
  • Curvarii (Curvie se cheamă atunci când doi necăsătoriti sau văduvi desfrânează.), sapte ani să nu se împărtăsească.
  • Cine a desvirginat o fecioară mai mică de 12 ani, acela 12 ani să nu se împărtăsească. Hmm…. 13, 14, 15 ani… e ok? WTF?!
  • Cel ce s-a căsătorit a treia oară, 10 ani să nu se împărtăsească; iar de are copii si are sub 40 de ani, 5 ani să nu se împărtăsească. Dacă a trecut de 40 de ani si are copii, să nu i se mai îngăduie a treia căsătorie.
  • Cel ce a facut malahie (Onania), 40 de zile să mănânce hrană uscată si să facă câte o sută de mătănii pe zi, si cu mare căintă în suflet hotărându-se de a nu mai gresi; se poate împărtăsi cu Sfintele Taine. Dacă nu îndeplineste canonul arătat mai sus, 1 an să nu se împărtăsească.
  • Cei care fac malahie unul cu altul sau femeie cu femeie, 80 de zile să se canonisească mâncând hrană uscată în toate zilele si facând câte o sută de mătănii pe zi. De nu va împlini acest canon, 2 ani să nu se împărtăsească si să facă câte o sută de mătănii pe zi.
  • Cei ce joacă în horă, cad sub afurisenie (Afurisenie înseamnă despărtire si lepădare de la Biserica Ortodoxă). – Asta e de tinut minte! Asta inseamna ca toti nuntasii sunt… OUTLAWS 🙂
  • Dacă va mânca cineva de dulce miercurea sau vinerea precum si în Postul Pastelui, 2 ani să nu se împărtăsească (Fără numai cei ce au pogorământ deoarece sunt în armată, pe santiere, în cămine etc.).
  • Dacă va lucra cineva în duminici sau în sărbători, să se afurisească, fară numai dacă va face aceasta fară voia lui.

Si mai gasiti exemple AICI in cazul in care aveti curiozitati. Si revin: nu ar fi cazul ca Biserica sa se schimbe? Sa se gandeasca la reforma? Nu de alta, dar din cele de mai sus inseamna ca toti suntem „afurisiti”, adica ne-am lepadat de Biserica. Or, asta inseamna ca nu mai avem voie sa ne botezam copiii, sa ne cununam sau sa ne inmormanteze cineva. Si mai inseamna ca nici nu mai are rost sa platim taxa de cult, nu?

Biserica este business?

Hai s-o privim ca pe un business, ca pe o alimentara, de exemplu. Vinzi niste produse (nunta, inmormantare, botez, sfintire, etc.), faci marketing (porunci, canoane, etc.) si ai nevoie de clienti (enoriasi). Selectezi o locatie cat mai buna (cu vad cum s-ar spune) si apoi faci si customer service (spovedanii, impartasanii, slujbe, etc.). Toata treaba functioneaza daca elementele astea sunt calibrate corect. Cand vrei sa vinzi produsele din magazin dar in loc sa atragi lumea le spui ca painea se mananca numai cu mana stanga, felia taiata la 1,5 cm, laptele trebuie sa fie fiert la fix 98 grade si apoi turnat in pahar de la 15 cm inaltime si cu o inclinatie a sticlei la 45 grade normal ca lumea se fereste si devina sceptica si evita sa mai cumpere de la tine. Si daca mai si strigi la clienti explicandu-le ca nu fac nimic bine si ca nu te invata ei pe tine cum sa faci business (cred ca e o problema mai veche a patronilor romani) normal ca te arata lumea cu degetul.

Nu vreau sa demonstrez nimic cu acest articol. Doar sa va fac sa va puneti niste semne de intrebare. Atat.

Sorin.

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.