Cu discount viata e mai frumoasa!

Am intrat ca societate de consum într-un joc pe care nu prea mai putem sa îl controlam. Cel al discount-ului. E unul din jocurile pe care dacă îl joci nu prea mai ai cum sa ieși din el. Și e un joc din care nu câștiga nimeni.

Îmi aduc aminte de un episod de acum câțiva ani când îmi povestea cineva care are un magazin despre o interacțiune intre cel care vindea și client. Era ceva de genul:

-Bună ziua, aveți baterii auto?

-Bună ziua, sigur. Pentru ce mașina și ce model?

-Pentru Dacia Logan 2007, cea mai ieftina pe care o aveți.

-Avem la 300 lei modelul X sau la 200 lei modelul Y.

-Bun, și ce discount puteți sa îmi oferiți?

-….pai în primul rand e ok prețul? Va convine modelul? E ceea ce căutați?

-Prețul e bun, dar la alt magazin primeam discount 30% de fiecare data când comandam. Voi nu dați?

-Prețul pe care vi l-am spus are deja o reducere de la prețul de raft. Dar dacă doriți, bateria e 400 lei și pentru dumneavoastră am făcut un discount special. E bine asa?

magento-promotions-fixed-price-discount-newCam asa suna povestea și e cat se poate de adevărată. Din păcate ne-am învățat sa cumpărăm doar dacă produsul are „discount” și practic nici nu mai contează dacă prețul este sa nu unul bun. Important e cat de mare e reducerea trecuta în dreptul prețului. Sunt si oameni care nu cumpăra nimic fără sa negocieze înainte sau fără sa se țigănească măcar puțin. Asa de amorul artei. Si mai sunt oameni care cand merg la cumparaturi in hypermarket nici macar nu se uita la produsele care nu au pretul taiat. E ca o boala. Nici nu vad celelalte produse.

Partea și mai proasta e ca s-au învățat și comercianții cu practica asta și asa se ajunge la situații de genul – creștem prețul înainte cu doua săptămâni și apoi băgăm super reduceri.

Unknown.jpegAsa se ajunge ca de Black Friday oamenii sa aștepte sa găsească reduceri de preturi masive și sa fie dezamăgiți de un amarat de 5, 10 sau 20%. Chiar dacă reducerea aia mica e adevărată comparativ cu cea de 70% scrisa mare cu rosu care de fapt nu e deloc reala.

Asa se ajunge la situația în care oamenii intra în magazine în perioadele legale de reduceri, se uita pe etichete, le întorc pe toate fetele și pleacă dezamăgiți de preturile care nu sunt cele pe care și le imaginau. Pana la urma e vorba de așteptările pe care și le creează fiecare. Astazi, de exemplu, Massimo Dutti anunta reduceri de 20% la toata marfa. Am vazut oameni care au intrat in magazin, s-au uitat fix 5 minute si au plecat spunand: „Hai sa mergem ca e abureala! Tot alea sunt preturile”. Pai ce te asteptai tanti, sa fie camasile de la 3 milioane la 50 lei cu discount de 20%? WTF?!

Lumea s-a declarat dezgustata de ediția din acest an a Black Friday. Și toți declara ca reducerile au fost false. Pai normal ca nu aveai cum sa găsești televizorul care a fost pana acum 3000 lei redus la 800 lei. Normal ca ceasul pe care îl urmărești de 2 luni nu avea cum sa fie gratis. Și logic ca noul iPhone 6S n-o sa fie niciodată mai ieftin cu 1000 lei.

Comerțul e simplu la baza: unul ia un bun (sau serviciu) dintr-o parte sau îl produce și îl vinde in alta parte. Dacă e vorba de un serviciu e prețul pe care îl estimează fiecare ca valorează munca sa. Dacă e un bun luat din alta parte se adaugă un comision. Oricât de mic ar fi comisionul nu se poate fără el. Sunt salarii de plătit, alte servicii, alte cheltuieli. Diferența de preț e data de cat e dispus fiecare comerciant sa lase din comisionul sau. 

retail-therapyAsa s-a ajuns si la ideea de „terapie prin shopping”. Tocmai de la ideea ca omul are o stare de bine in momentul in care cumpara ceva pe care CREDE ca a dat mai putin decat facea in mod normal. Ca si cum ar fi fentat sistemul. De asta cand ne intreaba cineva cat am „dat”pe ceasul de la mana sauntem tentati intotdeauna sa spunem mai putin decat in realitate. Pentru ca ne face sa ne simtim mai bine. Si asta se poate verifica!

Deci… Cum e pana la urma cu DISCOUNTUL? E bine? E rău?

Eu zic ca e bine ca am învățat sa fim sensibili la preț. Ca am învățat sa cautam cele mai bune oferte. Ca urmărim prețul unui produs. Dar ca am ajuns sa exageram uneori. Și ca facem exces de zel. Si din chestia asta nu are nimeni de castigat pe termen lung.

Tu ce părere ai?
Sorin.

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.