Ce inseamna BREXIT?

Au inceput deja analizele financiare, sociale si toti expertii isi dau cu parerea despre iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. De fapt, despre votul referendumului britanic. Ca Marea Britanie nu a iesit inca din U.E. 

brexit

Serios. Nu a scos inca nimeni Marea Britanie de pe harta Europei. Geografic se afla inca acolo. Chiar si din celelalte puncte de vedere inca se afla in U.E. Si va mai fi acolo multa vreme de acum inainte.

Spre deosebire de Grecia care efectiv nu a fost lasata de nemti sa iasa din uniune, Marea Britanie si-a demonstrat inca o data independenta si formatul mai… liberal de gandire dand poporului puterea de a decide. E asta un lucru rau? O fi bun?

Esential este insa sa intelegem ce inseamna de fapt acest BREXIT. In afara de cutremurul de pe piata de capital care a dat peste cap cursul EUR-LIRA, EUR-DOLAR, LIRA-DOLAR, cel al petrolului si al aurului. Totul in mod artificial. De fapt asa cum este aceasta piata intotdeauna si de cand s-a inventat. Totul pentru ca anumiti oameni si anumite corporatii sa poata sa scoata bani din… nimic. Din niste stiri.

Concret, ca Marea Britanie sa iasa din U.E. trebuie sa anunte oficial conform tratatului pe care l-a semnat la aderare consiliul Uniunii. In acest tratat scrie ca orice membru U.E. poate parasi uniunea dar nu exista niste termeni exacti. Si de aici incep problemele.

Se va supune la vot iesirea Marii Britanii in consiliul Uniunii Europene. Si daca nu exista majoritate degeaba au votat cei din GB ca vor sa iasa daca nu ii lasa membrii uniunii.

Exista un termen de doi ani de la momentul notificarii uniunii in care trebuie sa se voteze in „guvernul” european iesirea. Daca nu se intampla asta in doi ani se poate prelungi acest termen. Nu sestie concret cu cat. Sau cum. Se pare ca ar exista posibilitatea prelungirii pana la 7 ani. Timp in care in primii doi ani cetatenii britanici vor fi in incertitudine. Si pierd din start libera trecere in toate statele U.E. Se pierde si dreptul de comert cu statele U.E. la liber. Dar asta se poate rezolva prin acorduri separate cu fiecare tara. Taxele insa la export-import vor creste, logic. Dar si asta se poate rezolva, vezi cazul Turciei care are acorduri de relaxare financiara cu Romania, de exemplu.

Concret, primele efecte vizibile vor avea loc peste 3-5 ani. In functie de lesa si botnita pe care le-o pun cei din uniune. S-ar putea chiar sa fie un „Mult zgomot pentru nimic”.

Sorin.

Spune-ti parerea

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.